Curling-kentällä kivellä on väliä – tulivuoren uumenista olympiakentille

(For English, see the end of the text)

Tänään minulla oli ilo kokeilla curlingia ja aamupäivä kului siis vauhdikkaasti harjaten jäätä. Jään harjaamisen ohessa ehti ihmetellä myös pelikivien materiaalia. Luonnonkiveä se oli, mutta mistäköhän kaukaa ja minkä ikäistä? Näiden kysymysten äärellä oli hyvä viettää iltapäivä!

Kuva: Felix from Canada (Curling stone) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Curlingin olennainen osa: pelikivi! Kuva: Felix from Canada (Curling stone) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
Itse pelin idea tiivistettynä on liu’uttaa oman joukkueen kivet mahdollisimman lähelle kentän toisessa päädyssä olevan pesän keskipistettä. Pelin olennainen varuste on pyöreä ja litteähkö kivi, jolla on tarkkaan määritellyt ominaisuudet. Kiven on oltava vähintään 11,43 cm korkea, ympärysmitaltaan enintään 91,44 cm ja paino saa olla 17,24–19,96 kg välillä (Curlingliitto). Kivet ovat arvokkaita maksaen tuhansia euroja.

Kautta historian pelikivien valmistamiseen on pääosin käytetty erityistä kiviainesta, jota louhitaan pieneltä Ailsa Graigin saarelta Skotlannista. Saarelta haettu materiaali on tarkemmin graniittia, kiviainesta joka on kiteytynyt maankuoren uumenissa. Nämä graniitit ovat syntynyt noin 61 miljoonaa vuotta sitten, jolloin paikalla oli tulivuori. Tällä hetkellä paljastuneena olevat graniitit ovat muodostuneet, kun magma jähmettyi tulivuoren purkautumisaukkoon ja kiteytyi kiveksi. Graniittia ympäröivä pehmeämpi kiviaines on ajan saatossa rapautunut pois ja jäljelle on jäänyt niin kutsuttu vulkaaninen niska.

Ailsa Graigin saarelta löytyy muutamaa erilaista graniittia, joista kahta käytetään curling-kivien valmistamiseen. Erityisintä niistä kutsutaan mikrograniitiksi sen hienorakeisen raekoon vuoksi (englanniksi Blue hone granite)1. Tämä graniittityyppi on erittäin tiivistä sisältäen hyvin vähän pieniä huokosia. Mikrograniitille luonteenomainen tiiviys estää veden pääsemisen kiven sisään jolloin veden jäätymisestä ja laajentumisesta aiheutuvien, ja liukumiseen vaikuttavien, rakojen synty pelikiven pintaan minimoidaan. Tiiviys on ansiota kiven sisäistä rakenteesta, jossa mineraalirakeet ovat asettautuneet tiukaksi verkostoksi. Mikäli curling-kivi ei ole kokonaan valmistettu mikrograniitista, sisältää pelikivi kuitenkin yleensä tästä tehdyn keskusosan joka on kontaktissa jään pinnan kanssa. Usein toisena materiaalina curling-kivissä käytetty graniittityyppi kestää paremmin pelikentällä tapahtuvaa kivien keskinäistä törmäilyä ja muodostaa usein pelikivien ulkokehän.

Kuva: Paul Hart (atomicjeep) from Glasgow, Scotland (Ailsa Craig) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Ailsa Graig – curling-kivien syntypaikka. Kuva: Paul Hart (atomicjeep) from Glasgow, Scotland (Ailsa Craig) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Curling-kivien materiaalin tuottamisen lisäksi Ailsa Graig toimii myös useiden lintulajien rauhoitusalueena. Tästä syystä kiviä noudetaan saarelta nykyään vain noin kymmenen vuoden välein. Aikaisemmin kivien louhimiseen on käytetty jopa dynamiittia, mutta nykyään materiaaliksi kerätään vain irtonaisia kappaleita.

Kiinnostaako syventyä aiheeseen lisää? Tämä lyhyt video johdattelee curling-kivien valmistusprosessiin ja Ailsa Gragin maisemiin. Kivien jäällä liukumisen taustalla on taas aimo annos fysiikka! Kannattaa katsoa esimerkiksi tämä video, jonka ovat tuottaneet NBC Learn ja National Science Foundation (NSF). Samalta sivulta löytyvillä videoilla havainnollistetaan muidenkin talviolympialaisiin kuuluvien lajien, esimerkiksi muodostelmaluistelun ja lumilautailun, fysiikkaa. Itse lajista lisää Suomen Culringliiton sivuilla.

 

Suomalaisen poimuvuoriston uumenista curling-kentille (lisätty 9.2.2018)

Tiettävästi suurin osa curling-kivistä valmistetaan edelleen graniitista, joka on louhittu joko yllä mainitusta Ailsa Graigista tai Treforista, Walesista. Vuoden 2006 olympiahuuman jälkimainingeissa myös suomalaisestakin graniitista on valmistettu curling-kiviä hyvällä menestyksellä. Suomalaisia curling-kiviä valmistaa Sorvikivi Oy, jonka valikoimissa on erikseen kevyemmät curling-kivet lapsille.

Suomalaisten curling-kivien materiaalina on pääosin niin kutsuttu Kurun harmaa graniitti, joka muodostaa osan vaihtelevista kivilajeista koostuvaa Keski-Suomen syväkivialuetta. Graniitti muodostaa Vankaveden pohjoispuolelle noin 20 km2 laajuisen alueen. Graniitti on pääosin suuntautumatonta tai heikosti suuntautunutta, sekä tasarakeista. Graniitin väri vaihtelee eri sävyn harmaista punertaviin ja vihertäviin. Graniitin päämineraalien, plagioklaasin, kvartsin ja kalimaasälvän, lisäksi kivessä on kiilteitä ja kloriittia. Noin 1875 miljoonan vuoden iällään Kurun harmaa graniitti on Ailsa Graigin graniittiin verrattuna siis varsinainen kivivanhus. Ja siinä missä Ailsa Graig on jäänne yksittäisestä tulivuoresta, on Kurun harmaa syntynyt suuren poimuvuoriston uumenissa.

Kurun harmaa graniitti.
Kurun harmaa graniitti // Kuru grey granite. © Jari Väätäinen, Geologian tutkimuskeskus, 1990.

Vuonna 2006 julkaistun lehtijutun perusteella Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa olisi ollut aloittamassa tutkimusta Kurun graniitin ominaisuuksista ja sen soveltuvuudesta curling-kiviksi. Valitettavasti en toistaiseksi onnistunut löytämään tietoa siitä tehtiinkö tutkimusta loppuun ja mikä tutkimuksen lopputulos oli. Mikäli sinulla on tästä asiasta tarkempaa tietoa, vinkkaa kommenttikenttään tai sähköpostiini!

 

-In English: (added on 9th of February, 2018)

Winter olympics and curling is here! Two years ago I had a pleasure to try curling by myself and I got interested about the curling stones  – and especially where those comes froms (geologically speaking). Most of the material for the curling stones comes from Scottish island, called Ailsa Craig or from Trefor, Wales. Actually, the island is remains of an extint volcano and rock forming the curling stones is composed of granite that was formed in the magma chamber of that volcano ca. 60 millions of years ago.

For the past 12 years Finnish company Sorvikivi Oy has produced some curling stones also from Finnish granite called ”Kuru grey”. With an age of 1875 millions of years Kuru grey is much older compared to granite from Ailsa Craig. Kuru grey comes from Central Finland and granite forms part of the bedrock, which was metamorphosed and recrystallized during the Svecofennian orogeny.

 

Viite/Referencence:

1Harrison, R.K., Stone, P., Cameron, I.B., Elliot, R.W ja Harding R.R. 1987. Geology, petrology and geochemistry of Ails Graig, Ayrshire. Britis Geological Survey report, 19, 9.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s