Elämän merkkejä yliopiston aulassa

Stromatoliitit ovat sinileväyhdyskuntien aikaansaamia kerroksellisia muodostumia. Ne ovat vanhimpia säilyneitä merkkejä elämästä ja vanhimmat stromatoliittirakenteet ovat noin 3 500 miljoonaa vuotta vanhoja1. Stromatoliittien määrä on vähentynyt nykypäivään tultaessa monisoluisen elämän kehittymisen myötä, mutta yhdyskuntia löytyy edelleen esimerkiksi Länsi-Australian suolaisista vuorovesialtaista.

Myös Suomesta on löytynyt muinaisia stromatoliittirakenteita. Ikänsä puolesta ne eivät yllä aivan vanhimpien tasolle, mutta ovat kuitenkin kunnioitettavan 2 100 miljoonan vuoden ikäisiä. Tästä Tervolan alueelta löytyneestä aikanaan stromatoliittipitoisesta marmorista (metamorfoituneesta kalkkikivestä) on työstetty myös Helsingin Yliopiston Porthanian aulan lattialaatat. Kun ensi kerralla kiiruhdat luennolle niin kurkkaapa mitä jalkojesi alla näkyy! Lattialaattojen leikkauspintoihin on hienosti piirtynyt stromatoliittien jälkeen jättämä kerroksellinen kehärakenne.

Stromatoliitteja Helsingin Yliopiston Porthanian aulassa. Kuva © Jussi Heinonen.
Stromatoliitteja Helsingin Yliopiston Porthanian aulassa. Kuva © Jussi Heinonen.

Tiesitkö, että stromatoliiteista on käytetty myös lempinimeä “lasagnemaailma“? Termi kuvaa stromatoliittien vaihtelevaa bakteeri (kastike) ja kalkkikivi (lasagnelevyt) kerrosrakennetta. Koska sinibakteerit ovat yhteyttäviä eliöitä, on tämän lasagnemaailman ansiota että maapallolle on ajan myötä syntynyt hapellinen ilmakehä.

Metromatka menneisyyteen –sarja esittelee geologiaan liittyviä retkikohteita metrolinjan varrelta (ja hieman sen ulkopuolelta). Kohteet täydentyvät kevään ja kesän edetessä!

Lisää Helsingin keskustan geologisia kohteita:

Helsingin Sanomien artikkelissa ja videossa (12.3.2015) paleontologi Mikko Haaramo kertoo kuinka tehdä fossiililöytöjä julkisilta paikoilta.

Juuri ilmestyneessä Iso Numero -lehdessä olevassa artikkelissa Luomuksen geologi Jussi Heinonen kirjoittaa miten Suomen geologinen historia näkyy rakennuskivissä. Artikkelissa on myös tarkempi kuvaus Tervolan stromatoliittirakenteista. Iso Numero -lehteä voit ostaa myyjiltä 5 euron hintaan julkisilta paikoilta. Kiitoksia Jussille myös kuvan lainasta!

Porthanian osoite: Yliopistonkatu 3.

Viite:
1Hofmann, H.J. 2000. Archean Stromatolites as Microbial Archives. Kirjassa: Microbial Sediments, s. 315-327.

Päivitys 25.9.2019: tarkennettu Tervolan stromatoliittien olevan marmorissa, eli metamorfoituneessa kalkkikivessä.

 

One thought on “Elämän merkkejä yliopiston aulassa”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s