Tulivuoriseikkailulla Vuosaaressa

Reilun kahden kilometrin päässä Vuosaaren metroasemalta, Uutelassa, voi ihailla merkkejä Suomen muinaisista tulivuorista. Kävelymatka kannattaa, sillä rantakallioilla aikakone hyppää lähes 1 900 miljoonan vuoden päähän jolloin kivettyneen kallion paikalla puhisi vulkaaninen saarikaari. Uutelan rantakallioiden raidat ovat muodostuneet tulivuoresta purkautuneen materiaalin kerrostuessa. Kerrosten värivaihtelu kertoo kerrostuneen aineksen koostumuksen ja raekoon vaihtelusta.

Uutela
Uutelan rantakallioiden vulkaanisia kerrostumia. Mittakaavana oleva linssinsuojus on halkaisijaltaan n. 5 cm.

Tulivuorista koostuvat saarikaaret törmäsivät syntynsä jälkeen nykyistä Itä- ja Pohjois-Suomea muodostavaan vanhempaan mantereeseen. Tämän seurauksena Etelä- ja Keski-Suomea kohosi peittämään arviolta nykyisen Himalajan laajuinen vuoristo, noin 1800 miljoonaa vuotta sitten. Tässä rytäkässä tulivuoriperäiset kivet, sekä saarien ympärille kerrostuneet sedimentit joutuivat syvemmälle maankuoren sisään joka aiheutti niiden uudelleen muokkaantumista. Mikäli kiviaines ei myllerryksessä lämpene kovin nopeasti, se käyttäytyy hauraasti lohkeillen ja siirrostuen. Lämpötilan noustessa kivi muuttuu kuin muovailuvahaksi. Uutelan kallioissa voi nähdä, miten kiviaines aikoinaan reagoi lämpötilan ja paineen kasvaessa. Vulkaanisten kerrostumien eteläpuolella kallioissa on merkkejä kerrosten poimuttumisesta kun kiveen on kohdistunut puristusta vuorijonomuodostuksessa.

Uutela3
Kivi on vuorijonontörmäyksessä joutunut syvemmälle maankuoreen ja siihen on kohdistunut puristusta jonka tuloksena kerrokset ovat nyt paikoin poimuttuneet. Mittakaavana olevan kameran linssinsuojuksen halkaisija on n. 5 cm.

Vuosaaren alueen historia on tallennettu myös kadunnimistöön ja läheltä Vuosaaren metroasemaa löytyy geologisesti nimetty Tyynylaavantie. Tyynylaava on laavaa, joka purkautuu vedenpinnan alapuolelle. Laavan pintaosa jähmettyy nopeasti veden vaikutuksesta jolloin laavasta muodostuu tyynymäisiä muodostumia. Myös Vuosaaren alueella on mahdollista nähdä poikkileikkaus hyvin säilyneestä muinaisesta tyynylaavasta.

Tyynylaava1
Nämä tyynylaavat on kuvattu Niinisaarentien läheisyydestä voimalinjojen alta. Yksittäiset tyynyt ovat hyvin näkyvissä poikkileikkauksen ansiosta. Mittakaavana oleva linssinsuojus on halkaisijaltaan n. 5 cm. (Päivitys 7.6.2020: vuosien aikana tyynylaavat ovat jääneet kasvuston alle ja aivan näin komeita paljastumia alueelta on vaikea löytää.)

Miten löytää Uutelan kerrostumat? Vulkaniittikerrostumat löytyvät Uutelasta Nuottaniemen pohjoispuolelta. Rannalle pitää kävellä pienen matkaa pientä polkua pitkin, joten se voi olla hankalasti saavutettavissa esimerkiksi rattaiden kanssa. Vuosaaren metroasemalta paikalle on matkaa noin 2 km.

Miten löytää tyynylaavat? Tyynylaavat löytyvät Niinisaarentien läheltä olevilta voimalinjojen alla olevilta kalliopaljastumilta. Paljastumat ovat melko lähellä tietä, mutta aivan paljastumille ei esimerkiksi rattaiden kanssa pääse. Vuosaaren metroasemalta paikalle on matkaa noin 2,5 km. Päivitys 14.4.2019: Tyynylaavapaljastumien päälle on kasvanut sittemmin jonkin verran jäkälää ja sammalta ja aivan ylempänä olevan kuvan kaltaisia paljastumia voi olla haastava löytää. Tyynyrakenteita löytyy kyllä kallioista sieltä täältä. Mikäli tyynylaavarakenteet kiinnostavat, etkä löytänyt niitä Vuosaaresta, voi niitä olla helpompi bongata Harakan saaren rantakallioista.

Metromatka menneisyyteen –sarja esittelee geologiaan liittyviä retkikohteita metrolinjan varrelta (ja hieman sen ulkopuolelta). Kohteet täydentyvät kevään ja kesän edetessä! 

 

Katso myös Geologia.fi -sivuilla julkaistut tekstit Etelä-Suomen kallioperän kehityksestä ja siitä, miksi Lounais-Suomessa on saaristo (päivitys 14.4.2019: videota ei löydy enää Geologia.fi-sivustolta) video Etelä-Suomen kallioperän kehityksestä (kesto noin puoli tuntia). Tyynylaavaa on esiintynyt blogissa aiemmin täällä. Uutelassa kulkee myös luontopolku, esite löytyy täältä.

Advertisement

8 thoughts on “Tulivuoriseikkailulla Vuosaaressa”

 1. Kävin etsimässä noita Niinisaarentien tyynyjä mutta vaikea löytää. Amatöörinä en ole varma mutta ehkä löysin pienen pläntin. Siellä on vain niin paljon tullut uutta kasvustoa päälle….. No pitää jatkaa ensi kerralla.

  Rannalta löytyi sitten helpommin.

  Like

  1. Hei Samuli,
   kiitos kommentista! Tämä on ihan totta, että nykyään Niinisaaren paljastumat ovat valitettavasti jääneet kasvuston alle – olen käynyt itse siellä mm. viime kesänä uudestaan ja huomasin tämän saman asian. Päivitän tämän tiedon nyt kuitenkin myös blogitekstiin. Hienoa että löysit paljastumia rannalta paremmin.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: