Kvartsin monet kasvot

Viime kuussa kirjoitin jutun ”Viisi (+1) mielenkiintoista näytettä!”, jossa  esittelin Luonnontieteellisen keskusmuseon geologisista kokoelmista viisi näytettä jotka kohoavat omien suosikkieni joukkoon. Kokoelmista on esillä kuitenkin yli 600 mineraali- ja kivilajinäytettä, ja näin ollen mielenkiintoisia, kauniita ja mieleenpainuvia näytteitä löytyy sieltä enemmän kuin viisi! Nyt haluan nostaa esiin yhden mineraalin joka yllättää monimuotoisuudellaan ja saman vitriinin äärellä voi käyttää hetken jos toisenkin!

Kvartsi on mineraali joka koostuu kahdesta alkuaineesta: piistä (Si) ja hapesta (O). Pienet määrät muita alkuaineita kvartsin kiderakenteessa saavat aikaan mineraalin laajan värikirjon. Kvartsi on yksi maapallon kuoren yleisimmistä mineraaleista. Se on luonteeltaan kovaa ja kestävää ja sitä hyödynnetään esimerkiksi koruissa, sekä lasin ja keramiikan raaka-aineena.

Sopivissa olosuhteissa kvartsi kiteytyy omuotoisiksi kiteiksi, joiden pää on pyramidin muotoinen. Värittömiä, läpinäkyviä kvartsikiteitä kutsutaan usein vuorikiteiksi. Mikäli kvartsin väri on rusehtava, tai jopa musta, kutsutaan kvartsia silloin savukvartsiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Omamuotoisia savukvartsikiteitä

Piilokiteistä kvartsia kutsutaan kalsedoniksi, etenkin jos se on väriltään sinertävää. Piilokiteiden kiderakenne tarkoittaa, että mineraalin kiderakenne on havaittavissa vain mikroskoopilla ja paljain silmin tai suurennuslasilla mineraali näyttää massamaisilta. Akaatti on raidallista kalsedonia. Sitä syntyy usein vulkaanisten kivien onteloihin, kun kuumat liuokset kiertävät kivessä. Liuoksista kiteytyy kvartsimassaa kerroksittain onkaloon ja tuloksena on hieman puun vuosirenkaita muistuttava rakenne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Akaatti

Krysopraasi on myös rakenteeltaan piilokiteistä. Se on kvartsin yksi vihreän värisistä muodoista ja on saanut värinsä sisältämästään pienestä määrästä hapettunutta nikkeliä. Krysopraasia syntyy nikkelimalmien rapautumisen kautta kivien raontäytteiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Krysopraasi

Hehkuvan punainen karneoli saa värinsä raudan oksideista, ja kuten krysopraasi ja akaatti, se on rakenteeltaan piilokiteistä.  Karneoli on pitkään tunnettu kvartsin muoto ja sitä käytetään korukivenä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Karneoli

Ametisti on kvartsia, joka on tunnettu jo antiikin ajoista lähtien. Ametistille ominaista on violetti väri, joka johtuu mineraalin rakenteessa olevasta raudasta, mangaanista ja titaanista. Ametisti on suosittu korukivi. Ametistia löytyy näyttelystä useammasta kohtaa, kannattaa kurkata myös vitriinan takana olevalle ikkunalaudalle, sekä vitriinin päädyn alahyllylle!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Omamuotoisia ametistikiteitä

Kaikki nämä kvartsinäytteet (+ monta muuta) löytyvät mineraalihuoneen silikaattiryhmän vitriinistä. Mikä näistä oli sinun lempinäytteesi? Lue lisää myös muista esillä olevista näytteistä: Viisi (+1) mielenkiintoista näytettä!

Päivitys (26.6.2017): Luonnontieteellisen keskusmuseon geologiset kokoelmat avautuvat myös kesän 2017 mittaan useampana ajankohtana yleisölle, lisätietoa täällä.

Tekstin lähde: Kvartsi, Geologia.fi-sivusto.

2 thoughts on “Kvartsin monet kasvot”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s