
Löytyykö sinunkin kylpyhuoneen kaapistasi palanen tulivuorta?
Maapallolta löytyy yksi kivilaji, joka kelpaa (ainakin geologin) kylpyleluksi. Tulivuorenpurkauksissa syntyvä hohkakivi on niin huokoista, että se kelluu vedenpinnalla. Hohkakiven rakenteesta noin 90 % on ilmaa. Huokoista kiveä syntyy purkauksissa, joissa paljon kaasuja sisältävä sula kiviaines räjähtää nopeasti ja jäähtyy vulkaaniseksi lasiksi.
Hohkakiveä hyödynnetään monella tavalla esimerkiksi rakentamisessa, vaatteiden kivipesussa, sekä jalkojen ja käsien kovettumien poistoon hohkakiviraspilla. Jauhettua hohkakiveä voidaan lisätä kuorivaksi ainesosaksi esimerkiksi pala- ja nestesaippuoihin. Kaupoista voi löytää myös teollisesti lasista synteettistä valmistettua hohkakiveä. Suurin osa maailman tulivuorisyntyisestä hohkakivestä tuotetaan Italiassa.

Kun hohkakiven huokoset täyttyvät vedellä, tämäkin kivilaatu kyllä ajan myötä uppoaa! Testieni mukaan pienen, halkaisijaltaan noin viiden senttimetrin kokoisen, hohkakivipalan kellumiskyky kestää yli vuorokauden. Isommat hohkakivikappaleet ja -lautat voivat kellua paljon pidemään, jopa vuosia! Hohkakivi saa kellusmiskykynsä takaisin, jos se pääsee välillä kuivumaan.
Kokeellista geologiaa! Jos olet tulivuoren lähettyvillä, etsi rannalta suurin löytämäsi hohkakiveltä vaikuttava murikka ja heitä se mereen. Tarkkaile jääkö kimpale kellumaan! Kuvassa näkyvä hohkakiven kellumiskykyä havainnollistava koe suoritettiin Japanissa, Sakurajima-tulivuoren juurella.
Jouluaattoon asti blogissa julkaistaan jokaisena päivänä geologiaan enemmän tai vähemmän liittyvä juttu tai kuva. Kaikki joulukalenteri-päivitykset löydät tämän linkin takaa.