Ilmanalaisissa purkauksissa basalttinen laava voi vyöryä tulivuoren rinnettä pitkin kahdessa eri olomuodossa: pahoehoe (lausutaan pa-hoi-hoi) ja a’a (lausutaan aa-aa). Vinkeiden sanojen takana ei ole (tiettävästi) geologien yritys keksiä mahdollisimman hankalasti lausuttavia termejä, vaan termit juontuvat havaijin kielestä. Pahoehoe merkitsee sileää tai rikkoutumatonta. A’a-sanalla on monia merkityksiä ja se voi tarkoittaa esimerkiksi kivistä.
Pahoehoe-tyyppinen basalttilaava liikkuu sulavasti ja sen pintakerros jäähtyy nopeasti muodostaen sileän, köysimäisen pinnan. Suomenkielinen vastine pahoehoe-laavalle on köysilaava. Köysilaavan jäähtymistä voi verrata itse tehtyyn kiisseliin, jonka päälle syntyy jäähtymisen aikana paksumpi kuori. Jos kuoren alla oleva kiisselimassa liikahtaa, voi kiisselin kuori mennä samalla tavalla ruttuun, kuin köysilaavan pintaosa. Alla on video pahoeho-tyyppisestä laavavirtauksesta Havaijilta.
A’a-laava virtaa köysilaavaa paksumpana kerroksena ja rikkoutuu jäähtyessään irrallisiksi kappaleiksi, muodostaen muhkuraisen lopputuloksen. Alla olevalla videolla näkyy a’a-tyyppinen laavavirtaus, myös Havaijilta. Kannattaa kiinnittää huomiota laavavirrasta kuuluvaan ääneen.
Se, millaisessa muodossa laava virtaa, riippuu muun muassa purkautuvan laavan määrästä, laavan viskositeetista ja rinteen jyrkkyydestä. Lisäksi laavavirran edetessä alunperin köysilaavavirtana alkanut purkaus voi vaihettua rikkonaiseksi a’a-laavaksi.
Jouluaattoon asti blogissa julkaistaan jokaisena päivänä geologiaan enemmän tai vähemmän liittyvä juttu tai kuva. Kaikki joulukalenteri-päivitykset löydät tämän linkin takaa.
One thought on “Pahoehoe ja a’a – basalttinen parivaljakko”