Mustikkamaalta löytyy palasia vieraista maista

Kun ensi kerran olet menossa Korkeasaareen tai vierailet muuten vain Kulosaaren kyljessä sijaitsevalla Mustikkamaalla, piipahdapa saaren länsipuolella sijaitsevalla Isoisänniemellä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Piikivet rivissä!

Isoisänniemen rantahiekka on tallentanut muistoja muutaman vuosisadan takaa. Täältä voit nimittäin löytää runsaasti Suomessa muuten harvinaista piikiveä! Piikivi on nimitys kvartsisaostumille, joita on syntynyt liitukautisiin kalkkikiviin. Piikivestä käytetään myös nimeä limsiö. Koska piikivi lohkeilee luonnostaan hyvin teräväsivuisiksi kappaleiksi, on niitä käytetty muun muassa keihäänkärkinä ja muina työkaluina. Piikiveä on tulusraudan kanssa käytetty myös tulentekoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Piikivi lohkeaa luonnostaan teräväsivuisiksi palasiksi.

Suomen kallioperässä piikiveä ei siis esiinny ja täältä löydetyt piikivet ja piikivestä valmistetut työkalut ovatkin olleet kauppatavaraa ulkomailta. Isoisänniemen piikivillä on kuitenkin hieman erilaisempi tarina vaikka kaupantekoon nekin liittyvät. Euroopasta purjehti laivoja 1600- ja 1700-luvuilla Suomeen pääasiassa tervan ja puun perässä. Vakauttaakseen purjelaivojen matkantekoa, laivoihin lastattiin myös tulomatkalle painavaa lastia. Mikäli Suomeen kauppamatkoille purjehtivien purjelaivojen lasti oli kevyttä, lastattiin ruumaan painolastimaata.

Jotta vientiin tarkoitettu painavampi kauppalasti saatiin mahtumaan laivaan, piti painolastimaa purkaa muualle ja tätä kautta eksoottiset piikivenkappaleet löysivät tiensä asuttamaan Suomen rantoja. Painolastin seassa oli piikiven lisäksi mm. tiilen, keramiikan ja kalkkikiven kappaleita. Eksyipä joukkoon myös kivihiilen palasia, jota piikiven tavoin ei Suomesta luontaisena löydy. Painolastimaalle oli osoitettuna erityisiä läjitysalueita ja tällainen on myös Mustikkamaan Isoisänniemi. Niemen kallioiden päältä löytyy myös useampi rengas, joihin laivat kiinnitettiin tyhjennyksen ajaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rengas, painolastimaaranta ja takana näkyy rakennuksen alla oleva Isoisänsilta.

Miten tunnistaa piikivet ja muut eksoottiset kappaleet? Piikivet ovat hyvin tiiviitä kiven kappaleita, joissa ei ole näkyvissä kiteitä. Niiden lohkopinta on hyvin sileä ja yleensä kourumainen. Lohkoreuna voi olla hyvin terävä. Usein piikivien väri vaihtelee harmaasta, kellertävän ruskeaan tai punertavaan. Kivihiili on läpikotaisen mustaa ja hyvin kevyttä. Allaolevassa kuvassa erilaiset piikiven kappaleet on osoitettu vihreillä nuolilla. Rannalta löytyy myös paljon punertavia tiilenpalasia (kuvan alareunassa), sekä vaaleita pyöristyneitä kappaleita jotka ovat todennäköisesti kalkkikiven palasia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMustikkamaalta löydetyt piikivet vaihtelevat halkaisijaltaan noin sormenpään kokoisesta muutamiin senttimetreihin, mutta myös isompia kappaleita on mahdollista löytää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMiten löytää painolastirannat? Eksoottisia painolastinkappaleita löytyy Mustikkamaan länsipuolelta. Hiekkaiset rannat aina rakennettavan Isoisänsillan eteläpuolelta lähelle Safari-kahvilaa ja Korkeasaaren lipunmyyntipistettä sisältävät niin painolastinkappaleita. Eniten kappaleita löytyi lähempänä Isoisänsiltaa, mutta myös pieni ranta Safari-kahvilan takana sisälsi muutamia piikivenkappaleita. Muutama rantakappale on hiekkatien varrella, joten helposti saavutettavissa kävellen, pyörällä tai rattaiden kanssa. Rannoilla on melko paljon lasinsiruja, joten varovaisuutta kannattaa noudattaa!

Metromatka menneisyyteen –sarja esittelee geologiaan liittyviä retkikohteita metrolinjan varrelta (ja hieman sen ulkopuolelta). Kohteet täydentyvät kevään ja kesän edetessä!

Lisätietoa:

Salla, A. 2004. Kallioperän ja maaperän arvokkaat luontokohteet Helsingissä. Helsingin kaupungin ympäristökeskus.

7 thoughts on “Mustikkamaalta löytyy palasia vieraista maista”

 1. Kiitos hyvästä vinkistä 🙂 Blogi on muutenkin mielenkiintoinen… Pitänee suunnata tuonne paikalle, kunhan lumet sulaa. On suunnitelmissa tehdä muutamia vanhoja työkaluja (esim tulentekoon) joihin piikiviä hakusessa…

  Liked by 1 person

  1. Hei! Kiitoksia kommentista ja mukavaa että olet viihtynyt blogin parissa. Jostain syystä tämän kommentin ilmoitus on mennyt minulta aikaisemmin ohi – pahoittelut viivästyneestä vastauksesta.

   Like

   1. saa nähdä, jos vaikka lähipäivinä käyn paikalla 🙂 Jos ei piikiviä löydy, periaateessa kvartsi(kin) kovana kivenä todennäköisesti toimisi, lohkaisemaan raudasta pieniä “tulisiruja”. Sitä löytyy kotiseudulta, siellä on yksi pienen soraharjun kohdalla vanha hiekkamonttu.

    Like

   2. Kävin muutama viikko sitten Mustikkamaalla, rannat olivat olleet hanhien suosiossa, joten en hirveästi penkonut – mutta ainakin tiilenkappaleita näkyi, varmasti näitä muitakin löytyy.

    Like

 2. Sen verran tiedoksi kokeiluista, että kvartsin palasella on kipunaa kokeiltu. Kipinää iskiessä lähtee, mutta hieman työläästi. Löytyi pieni noin peukalonpään kokoinen maitomaisen värinen kappale. Siitä saa särmää terävämmäksi hiottua piikarbidi pohjaisella hiomakivellä, mutta ei ainesta nopeasti lähde. Tuppaa sen kvartsin terävä reuna iskuista tylsistymään nopeasti. Pitänee myöhemmin kokeilla aidolla piikivellä, jos sattuu löytämään. Jos siinä pysyisi reuna pitempään terävämpänä kuin kvartsissa. Saattaa niissä(kin) kiderakenteessa / terävän särmän kestävyydessä olla eroja, mutta en tunne asiaa tarkemmin…

  Like

  1. Hei, kiitos kommentista! Tulen tekemisestä eri kvartsi/kvartsiittilaaduilla minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta voi olla että piikivi on mahdollisesti tiiviimpää kuin löytämäsi kappale ja voisi säilyttää terävän kulman paremmin. Onnea etsintään ja kokeiluihin!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s