Kasvata oma kideontelo!

geoidi 1

Mineraalit* ovat kiteisiä aineita, jotka pyrkivät kasvamaan niille tyypilliseen kidemuotoon. Kasvaminen mineraalien tapauksessa tarkoittaa mineraaleja muodostavien atomien järjestäytymistä. Kivisulasta kiteytyessään mineraalien kasvua rajoittavat muun muassa sen ympärillä kasvavat toiset mineraalit ja sulan jähmeys, jolloin kiteet harvoin pääsevät kehittymään täysin omamuotoisiksi. Mikäli kiteytyvässä materiaalissa on tyhjää tilaa, esimerkiksi kaasukuplien muodossa, saattaa siihen päästä kasvamaan kauniita omamuotoisia kiteitä. Näitä kutsutaan kideonteloiksi. Kideonteloita voi muodostua myös esimerkiksi laavakiveen sen jäähtymisen jälkeen, mikäli kiven läpi virtaavat kuumat liuokset kuljettavat mukanaan mineraalien muodostuksen kannalta sopivia aineksia!

geoidi 5
Kuin kaksi marjaa! Vasemmalla luonnossa muodostunut kvartsikideonkalo ja oikealla geologin keittiössä kasvatettu suolakideonkalo kananmunankuoressa.

Tällainen kideontelo on helppo kasvattaa omassa keittiössä! Tarvitset vain vettä, suolaa, tyhjän ja puhtaan kananmunankuoren (tai pienen kipon) ja halutessasi väriainetta (elintarvikeväri, vesiväri tai vaikkapa haudutettu yrttitee).

geoidi 2

Vaihe 1. Sekoita noin 0,25 dl suolaa (tässä esimerkissä merisuolaa) 0,5 dl kuumaa vettä. Mikäli käytät karkerakeista suolaa, se liukenee hitaammin kuin hienorakeinen ja seosta kannattaa sekoittaa useamman kerran liukenemisen nopeuttamiseksi. Toinen vaihtoehto on sekoittaa kuumaan veteen suolaa lusikallinen kerrallaan niin kauan että sitä ei enää liukene (tällöin vesi on suolasta riittävän kylläistä). Mahdollinen väriaine kannattaa lisätä tässä vaiheessa.

Vaihe 2. Kaada suola-vesiseos kananmunankuoriin tai johonkin muuhun tyhjään kippoon. Kananmunankuoret kannattaa asettaa sopivaan asentoon esimerkiksi tyhjään kennoon ennen täyttämistä.

Vaihe 3. Odota ja ihastele! Suolakiteet alkavat kasvaa melko nopeasti!

geoidi 3
Noin vuorokauden päästä suolakiteiden tilanne näytti tältä!

Omalla kideonkalollani kesti noin 3 vuorokautta kasvaa valmiiksi (lisäsin jäljelle jäänyttä suola-vesiliuosta kananmunankuoreen muutaman kerran kasvatuksen aikana).

geoidi 4
Valmis kideonkalo! Aika hieno vai mitä?

Vinkkejä:

– Suolan lisäksi voit kokeilla kiteiden kasvattamista esimerkiksi sokerista ja ruokasoodasta. Kokeile myös erilaisia suoloja. Magnesiumsulfaatista, eli Epsom-suolasta tai karvassuolasta, pitäisi onnistua hienojen pitkien kiteiden kasvattaminen.

– Vaikka monen ohjeen mukaan sama annostus (1 osa kiteistä ainetta, 2 osaa vettä) pitäisi tuottaa myös sokerikiteitä, onnistuin tällä annostuksella tuottamaan vain hyvin hitaasti jähmettyvän hyytelömöykyn, jossa loppuvaiheessa pilkotti sokerikiteiden rajoja. Suosittelen siis liuottamaan sokeria hiljalleen lisäten niin paljon kuin sitä ei enää liukene. Sokerista on kyllä mahdollista saada kasvatettuja hienoja kiteitä ja siitä esimerkkinä vahingossa omatekoisen siirappipurkin pohjalle kasvaneet kiderykelmät! Hienosta kiteisestä ulkomuodostaan huolimatta, sokeri ei kuitenkaan ole virallisen määritelmän mukaan mineraali (katso lopusta täsmennys).

sokerikide2
Omatekoisen siirapin pohjalle kasvaneet sokerikiteet!

– Mikäli suola-vesi-liuosta jää ylimääräiseksi, voit lisätä sitä varovasti seuraavien päivien aikana kananmunankuoreen jolloin kiteet saavat lisää kasvumateriaalia.

Hauskaa kiteiden kasvatusta! Alkuperäinen idea Connection Academy: Create Eggshell Crystal Geodes.

*Mineraalin virallinen määritelmä on se, että se on luonnossa esiintyvä, epäorgaanisesti ja geologisten prosessien kautta syntynyt kiinteä aine, jolla on määrätty kemiallinen koostumus ja kiderakenne. Näin ollen esimerkiksi sokeri, jota saadaan eristämällä kasveista, ei ole mineraali vaikka sitä voidaan kiteyttää.

Edit. 20.3.2016: Sivu, josta löytyi kuvia Epsom-suolalla kasvatetuista kiteistä, on vuoden aikana valitettavasti poistettu. Vaihdoin linkin uuteen.

Edit. 11.12.2018: Täsmennetty mineraalin määritelmää. 

4 thoughts on “Kasvata oma kideontelo!”

Leave a comment